Tehnologija, ultimativni zavojevalec


Znašli smo v nepredvidljivih časih, na stičišču visoko tehnološkega napredka in propada civilizacije zaradi izčrpavanja naravnih virov ter vsesplošnega kategoričnega uničevanja. 
Mater Zemlja kliče po hitri in koreniti spremembi, je to naša skrb?

 

Digitalni ‘petelin’

Pogled v vsakdanjik povprečnega posameznika priča o tem, da so človeška življenja v dodobra načetem 21. stoletju tehnološko bolj (po)vezana kot kdajkoli prej.

Dan navadno prične z jutranjim bujenjem »digitalnega petelina«, slednji je svojega predhodnika v pernati različici že dolgo nazaj povsem nadigral.

Zmagovalec zjutraj zmagoslavno naznanja pričetek novega dne in izključujoč dela prostih dni nakazuje na začetek jutranje delovne rutine.

Poslušni mu zdrsnejo počez in tako utišajo brnečega malopridneža, kateri samozavestno predramlja spanca željne ter jih katapultira v jutranjo vertikalo.

Dodatni “bonus kitici” naklonjeni, posežejo po dobrikavemu dremežu, poznanemu jutranjemu zavojevalcu, ki po nekaj minutah dodatnega spanca postreže s poslednjim bujenjem.

Ako je bil dremež v polbudnem stanju pravi “win-win” izbor, bo pernati naslednik ponovno “zakikirikal”, sicer bo za to zagotovo poskrbel klic nadrejenega iz službe…@#!

Med jutranjimi »obredi« v še zaspanem stanju, obisku kopalnice in z njo povezanimi opravki, vonju prekipele kave, ki je ušla čez rob džezve ravno med ščetkanjem zob ter spogledovanju z uro brez kančka empatije, je čas za grižljaj ali dva.

Ob tem …marsikomu že nekaj manjka..

….. seveda, … “mobilc”!

V primeru, da je bilo brzdanje internetni povezavi do zdaj uspešno je temu zdaj odklenkalo..
..sledi poteg navzdol, vklop podatkov in “pufff”…. spokojnosti in miru je od zdaj dalje konec…

…zvočna obvestila si rafalno vrstijo, sliši se kot borba prioritet med vsebinami, katera bo zasedla prvo mesto na lestvici branja?

Pametni telefon že stežka kljubuje zvočnemu zaporedju, ko naposled izdavi poslednji digitalni »rezget«

… »nared sem!!«

Rutina

Življenje v informacijski dobi, si je težko predstavljati brez konstantne obveščenosti ali pač?!

V navadi je postalo, biti na tekočem o vseh »važnih« posodobitvah.

Sem spadajo;

prispela elektronska pošta, nove objave na socialnih omrežjih, spremembe statusov virtualnih prijateljev/ic, dnevno sveži videoposnetki.. ter zadnje novice in tiste s predpono “nezaslišano”, o katerih pogosto teče beseda tekom dneva.

V poplavi prejetih informacij in jutranji časovni stiski človek izlušči najpomembnejše, tako pripravljen zakoraka v nov delovni dan.
Ta mu postreže s še več informacijami.

Glede na naravo dela, vezan na različne delovne procese, sestavljene iz nizev medsebojno odvisnih ter povezanih aktivnosti je prisiljen v neprestano nadgrajevanje svoje digitalne pismenosti.

Razvoj

Družba se razvija s svetlobno hitrostjo, inovacije so nas pripeljale do neslutenih dosežkov, revolucionalizirale naša življenja ter dopustile dosegati
naše cilje.

Bolj kot kdajkoli imamo na dosegu prstov orodja za uresničitev svojih sanj, za nas, družino in skupnost.

V zadnjem obdobju je hiter razvoj tehnologije marsikje v svetu »zbližal« ljudi, naredil svet manjši s prihodom interneta tudi v ruralnih območjih, med drugim olajšal človeška življenja z zmanjševanjem težaških, ponavljajočih se del.., ki jih marsikje že nadomeščajo stroji.

Dejstvo je, da je razvoj iz dneva v dan bolj prepoznaven in kot kaže neobhoden  za pot, ki si jo je “človeštvo” začrtalo.

Tehnološki napredek spreminja podobo sveta!

Prodrl in prevetril je praktično že vse sfere življenja, poslovno, privatno, družabno, zabavno in še kakšno.         

To, zagotovo ni nič novega..

…zrli smo mu v oči že od njegovih zgodnjih začetkov, mu polni pričakovanj puščali “odprta vrata” kot otroci Božičku ter potrpežljivo čakali, kaj se bo iz njega razvilo.

Sedaj je tu in nič več v povojih kot v zgodnjih 80. letih.

Postal je obvezni spremljevalec naših življenj. Prilagajamo se mu, skušamo dohitevati njegovo širino, brez katere starejša generacija postaja računalniško nepismena in zato velikokrat nepravično zapostavljena.

Moto: delaj, kupuj, troši, umri

Zaradi vse agresivnejšega marketinško propagandnega pristopa in občutka ugodja, ki nam ga ob tem prikazujejo finančno nenasitne multinacionalke, se z razvojem tehnologije premočrtno povečuje tudi rast proizvodnje.
To diktira eksponentna potrošnja po vzorcu zahoda.

Medtem, ko multinacionalke.. z raznimi slogani (kupuj ceneje, živi bolje ipd…) in igranjem na potrošniške note kujejo milijardne dobičke, to sprejemamo kot nekaj samoumevnega.

Čas je, da dojamemo, da ni bogat tisti, ki ima vse ampak tisti, ki nič ne potrebuje.

Žaganje veje na kateri sedimo!

Postopoma, skoraj neopazno a zato nič manj odločno tehnološki razvoj spreminja tudi navade ljudi, način razmišljanja, učenja, druženja in čustvovanja, nas to res osvobaja?!
Je to povsem normalno in zrcali človeško poslanstvo?

Marsikdo bi zavil z očmi in siknil skozi zobe, kaj ni jasno?.. seveda je!.. svet gre naprej ne nazaj!
Resnično…, smo na pravi poti?!

Postaja njegov razcvet s pridihom umetne inteligence, ki vedno glasneje trka na naše duri rešitev za človeštvo?

..lahko nam bo prav ta zadala še večjo praznino, ki bo zazevala med ljudmi in samimi seboj, tega še ne vemo.
Nikakršne garancije nimamo, da bo tehnologija kot taka sama po sebi služila človeštvu.

Brezskrbna prihodnost ali sprevržen načrt peščice?

Se kdaj vprašamo, kakšno bo častno “ustoličenje” človeškega rodu v bližnji prihodnosti, katero hitri tehnološki napredek neizprosno kuje?

Lahko pričakujemo postopno ukinitev monetarnega sistema ter osvobajanje dela, brezplačno energijo ter medsebojno povezovanje z več pristnimi “analognimi”  odnosi ali razčlovečenje, ki ga bomo v zakup za fiktivno komoditeto in zlagano digitalno medsebojno povezanostjo sprejeli kot samoumevno?

Je to cena, ki jo bomo pripravljeni plačati?

Déjà vu?

Tekom zgodovine človeštva so propadle velike civilizacije in imperiji.
Razlogov za to je lahko več, veliko indikacij nakazuje, da je do tega prišlo zaradi neodgovornega izčrpavanja planeta.

Bomo pravočasno ozavestili aksiom, da je Mater Zemlja vir življenja in ne vir surovin?

Človek ali poznaš svoj potencial?

Dejstvo, da smo edina inteligentna vrsta, ki upravlja s polno zavestjo, katera nam je bila položena v zibelko, nas dela sokrive, da dopuščamo in sprejemamo odločitve s katerimi uničujemo Mater Naravo in s tem tudi človeški rod.

Za stanje v katerem smo se znašli so kriva človeška dejanja, ta so posledica človeške usmerjenosti.

Če se obrnemo nedaleč okoli nas vidimo, da se zaradi sovraštva, ki ga velikokrat podžigajo oblastni apetiti, verska prepričanja, rasna in spolna diskriminacija sprožajo nasilje in vojne, ki so določenim lobijem v interes, predvsem orožarskim.

Na našemu planetu vlada pohlep, kaos, lakota, izkoriščanje nemočnih itd…

Pri vsej tehnologiji, bogastvu in obilju, ki ga človeštvo (institucije in posamezniki) premore, nebi bilo potrebe po temu, prav tako ne po hitrem stresnem tempu življenja.

To zagotovo ne odraža človeške biti!

Fokus!

Veliko se nas bo strinjalo, da je usmerjenost, katero smo sprejeli za svojo, napačna podoba ideala, ki nam ga vsiljuje materialistični svet.

Glede na to kje smo danes, je ta očitno zgrešena.
Oddaljujemo od našega izvora, pozornost pa usmerjamo navzven.

Naše misli se posledično zrcalijo na fizični ravni kot dejanja, zato je nadvse pomembno kakšne so ter kam jih usmerjamo.

Ostaja namreč zmotno prepričanje, da naj bi “zunaj” našli odgovore na naša vprašanja ter recept za srečo.

Modri ljudje kot so Rumi, Kabir, Guru Nanak, Pitagora ter ostali, so učili;

odgovore o vsem najdete v vas samih, v nas je torej zaklad notranje brezmejne sreče, miru, uravnoteženosti ter samospoznanja.

Naše življenje bi moralo služiti višjemu cilju – spoznati bi morali resnični jaz in si povečati naše duhovno bogatstvo

 

 

      Boštjan Štolfa       

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja